Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media

ZILELE MATEI VISNIEC

În perioada 17-19 iunie 2013, Clubul Rotary Suceava Bucovina vă invită la Zilele „Matei Vişniec”. Suita de evenimente teatrale de rezonanţă, oferite în acest context publicului sucevean şi rădăuţean, sunt reunite într-un festival organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală

„Vatra Satului”, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Casa de Cultură din Suceava, Talcioc Cultural, Sonnenhof Hotel, Cabinet av. Traian Andronachi, Primăria Municipiului Rădăuţi, Casa de Cultură Rădăuţi, Casa Vatra, Iulius Mall Suceava, Rotary Club „Dorna” Vatra Dornei. Festivalul îşi propune să aducă în faţa publicului spectacole montate după piese semnate de unul din cei mai importanţi dramaturgi al momentului, scriitorul şi publicistul român Matei Vişniec, în prezenţa autorului. Evenimentele promovează imaginea şi opera dramaturgului bucovinean în Suceava şi în Rădăuţi, localitatea unde s-a născut, şi se adresează în special tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intra în contact cu opera lui. 
În cadrul acestui festival vor avea loc patru spectacole de teatru, două la Suceava şi două la Rădăuţi, dialoguri-conferinţe, lansări de carte. Sunt invitate Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu piesa „Occident Express”, regia Alexandru Boureanu şi, în premieră absolută în Bucovina, Compania Trap Door Theatre din Chicago, Statele Unite, cu spectacolul : „Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals”, regia Istvan Szabo, care va fi interpretat în limba engleză, cu traducere automată în limba română pe un ecran. Vor fi prezenţi la Suceava regizorul Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, precum şi regizorii Alexandru Boureanu şi Istvan Szabo. În calitate de invitat de onoare şi-a anunţat prezenţa domnul Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, membru al juriului care acordă statutul de “capitală europeană a culturii”. 
Proiectul acoperă un segment aproape invizibil al culturii sucevene, respectiv teatrul. Rezultatul estimat este atragerea publicului, în special a generaţiei tinere spre teatru, dar şi construirea unui eveniment teatral profesionist, care să aibă continuitate şi care să ofere în fiecare an publicului sucevean spectacole inedite şi de calitate.
Obiectivele proiectului Zilele „Matei Vişniec” sunt: – revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina şi promovarea pieselor celebrului dramaturg bucovinean Matei Vişniec în spaţiul unde s-a născut; – promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului; – conştientizarea necesităţii spectacolelor de teatru şi a unui teatru ca instituţie profesionistă, în viaţa culturală a unui oraş; – aducerea în prim plan a dramaturgiei bucovinene de valoare, promovarea în Bucovina a spectacolelor montate după piese semnate de Matei Vişniec şi jucate în alte limbi şi pe alte continente; – atragerea tineretului spre teatru, promovarea valenţelor teatrului şi rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor. 
In cadrul acestui festival, domnul Matei Vişniec l-a invitat pe directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, domnul Constantin Chiriac, să participe la Suceava la o discuţie legată de experienţa sa şi de modul în care este atribuit titlul de capitală culturală europeană. Conferinţa-dialog cu domnul Constantin Chiriac va fi moderată de dramaturgul Matei Vişniec şi va avea loc pe 19 iunie 2013, la ora 11.00, în sala de la Auditoriumul Joseph Schmidt al Universităţii Ştefan cel Mare.
La aceasta întâlnire sunt invitaţi să participe cât mai mulţi iubitori ai culturii, universitari, profesori, studenţi, scriitori, ziarişti şi responsabili politici din Suceava şi din judeţ. „Festivalul Internaţional de la Sibiu, care sărbătoreşte 20 de ani de existenţă, este o mare reuşită românească. În fiecare an, datorită acestui festival, România devine un loc de pelerinaj cultural pentru companii de teatru care vin uneori din 40 sau 50 de ţări. Anul acesta, de exemplu, în cadrul Festivalului de la Sibiu a fost imaginată o stagiune franceză la care participă teatre şi companii prestigioase din Franţa, precum Théâtre du Soleil creat de Ariane Mnouchkine şi Odéon Théâtre de l’Europe.”, ne mărturiseşte Matei Vişniec, care consideră că sunt şanse reale şi pentru Bucovina să intre în competiţia pentru capitală culturală europeană: „Întregul oraş s-a transformat datorită acestui eveniment cultural, momentul de apogeu fiind anul 2007 când Sibiul a avut titlul de capitală europeană a culturii. Consider că oraşul Suceava are toate şansele de a intra şi el într-o astfel de competiţie, pentru a obţine această vizibilitate internaţională şi europeană, împreună cu toată regiunea istorică a Bucovinei. Mai multe strategii există în acest sens, una dintre ele fiind o eventuală alianţă cu un alt mare oraş al ţării. Un vis nu devine realitate decât prin adoptarea unor iniţiative şi prin tenacitatea curajului. Ca un bucovinean care trăieşte de 25 de ani între Franţa şi România, ca jurnalist la Radio France Internationale, pasiunea pentru regiunea mea natală nu a făcut decât să crească în tot acest timp. Îmi permit deci să visez pentru această minunată regiune care este Bucovina şi să vă propun, concret, o întâlnire cu domnul Constantin Chiriac, pentru o discuţie privind şansele Bucovinei de a accede la statutul de capitală culturală europeană.” 
De asemenea, domnul Matei Vişniec propune şi crearea unui Festival Internaţional de Teatru la Suceava, cu ramificaţii şi în alte zone ale judeţului. Festivalul de la Sibiu, unde sosesc anual enorm de multe trupe străine, are toată deschiderea spre parteneriate de acest tip. O “axă” bucovineană a Festivalului de la Sibiu ar fi posibilă, astfel încât, anual, câteva dintre trupele străine care vin la Sibiu să-şi poată continua turneul în zona noastră.
Ca moderator al discuţiei, scriitorul Matei Vişniec va aborda şi tema culturii ca vector economic, cu un accent pe modul în care spaţiul urban şi comportamentele sociale pot fi modelate prin cultură.
Programul festivalului este următorul: 
17 iunie 2013 – Rădăuţi: 
– 18.00 – Gara din Rădăuţi. Spectacolul Occident Express, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova
– 20.00 – Casa de Cultură Rădăuţi – dialog cu actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi cu regizorii Alexandru Boureanu şi Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional din Craiova.
18 iunie 2013 – Suceava
– 17.00 – Casa de Cultura din Suceava. Spectacolul Occident Express, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova
– 18.15 – Casa de Cultura din Suceava. Înmânarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Suceava scriitorului Matei Vişniec. Dialog despre teatru ca oglindă critică a societăţii, cu Matei Vişniec şi cu regizorul Mircea Cornişteanu
– 20.00 – Talcioc Cultural, Suceava. Spectacolul Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals, Trupa Trap Door Theatre din Chicago
19 iunie 2013 
– 18.00 – Casa de Cultură din Rădăuţi. Spectacolul Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals, Trupa Trap Door Theatre din Chicago – dialog cu actorii americani după spectacol 
Prin arta teatrală pe care o promovează, Zilele „Matei Vişniec” se înscriu şi în Festivalul European al Artelor „Ciprian Porumbescu”. 
Sponsorii evenimentului: MARELVI, EGGER ROMANIA, OLINT, BUCOVRAD, RESTAURANT MEDITERANA, BUCOVINA ELECTRO TOP, BLUMEN, EUROACT, TARSIN, NOTARIAT “FOMIN SI ASOCIATII”.
Partenerii media: Clement Media, Crai Nou, Intermedia TV, Radio Top, Bucovina TV, Plus TV, Jupanu’, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, orasulsuceava.ro, Radautiziar.ro, Săptămânalul de Rădăuţi, Televiziunea Rădăuţi, Radio Gold Rădăuţi, judetulsuceava.ro, NewsBucovina.ro, suceavalive.ro, Radio As, Viva FM.

Poet şi dramaturg român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1984, Matei Vişniec trăieşte între două lumi, între România şi Franţa, între limba română şi cea franceză, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. Născut în Bucovina, la Rădăuţi, în 1956, Matei Vişniec a urmat şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. A fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972 şi editorial în 1980. Pe parcursul unui deceniu (1977-1987) a scris opt piese de teatru în două şi trei acte, aproximativ douăzeci de piese scurte şi câteva scenarii de film, care au fost sistematic respinse de autorităţile culturale. Multiplicându-le pe cont propriu şi distribuindu-le în mediile culturale şi artistice, în anii 80’ scriitori şi regizori prestigioşi vorbeau deja despre dramaturgul Matei Vişniec ca despre o revelaţie. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului, una din vocile cele mai subtile pe care le auzim astăzi în Europa. Majoritatea operei sale, poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri, a văzut lumina tiparului în Franţa şi în România. Piesele care-i poartă semnătura sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi. În prezent este angajat la Radio France Internaţionale – Secţia Română. În 2009 Matei Vişniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate. În Romania i s-a decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române. 

Carmen Veronica Steiciuc 
Coordonator al evenimentului teatral Zilele „Matei Vişniec”

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Consiliul Local Rădăuți a adoptat marți,  cu 11 voturi, un proiect de hotărâre pentru revocarea membrilor consiliului de administrație ai  Servicii Comunale SA. Consilierul...

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro