Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Prima hartă dinamică a poluării pe străzile unui oraș din România – comunicat de presă

Asociația Rădăuțiul Civic din Municipiul Rădăuți a realizat, în premieră națională, prima hartă dinamică care ilustrează distribuția poluării pe diferite străzi dintr-un oraș –  municipiul Rădăuți.

Pe 11 februarie, începând cu ora 21:00, timp de patru ore au fost parcurși 114 kilometri pe străzile din Rădăuți. Aparatul AirVisual de măsurare a calității aerului a înregistrat câte o valoare la fiecare 15 secunde. Astfel a fost realizată prima hartă stradală de calitatea aerului care măsoară concentrația de particule PM 2,5. Culorile de pe hartă au fost alese conform codului de culori din ORDIN 1818 02/10/2020. Pe o astfel de hartă se pot observa diferite zone în care poluarea a fost mai mare.

”O astfel de hartă este doar începutul și nu putem trage concluzii prea multe, pentru că este realizată folosind datele înregistrate doar pentru câteva ore într-o zi aleatorie. Lucrăm la un plan mai elaborat și o infrastructura digitală mai avansată pentru a găsi tipare de poluare. În plus, un aparat mobil de măsurarea a calității aerului ne va ajuta să identificăm diferite surse de poluare„, a declarat Paul Coman, membrul al comunității Rădăuțiul Civic și cel care a construit infrastructura digitală.

Această hartă reprezintă efortul a peste doi ani de planuri, achiziții, măsurători, rapoarte. În 2020, după ce a obsevat că nu există nicio inițiativă în rândul autorităților publice să instaleze aparate de măsurat calitatea aerului, Asociația Rădăuțiul Civic a instalat primul aparat de măsurare a calității aerului din Rădăuți. În pofida criticilor și reticențelor autorităților locale, Asociația a construit infrastructura digitală pentru a integra măsurătorile într-o rețea locală, dar și internațională, prin sistemul IQAir.

”Încă de la începutul formării Asociației, am întâlnit foarte multe persoane care erau nemulțimite de faptul că aerul este poluat de mulți ani, iar nimeni nu a luat vreodată vreo măsură. Chiar unii funcționari din Primăria Rădăuți se plângeau de această problemă, dar fără nicio acțiune concretă. Așa că am făcut primul pas” spune Luca Ciubotaru, președintele Asociației.

În următorii doi ani Asociația a mai instalat un aparat de măsurare a calității aerului la periferia orașului pentru a obesrva diferiți gradienți de poluare. Au urmat rapoartele de analiză a calității aerului, care pot fi citite aici https://calitateaer.radautiulcivic.ro/.

”Comunitatea a reacționat imediat. După câteva luni, am avut surpriza să constatăm că oamenii au început să diferențieze între PM2,5 și formaldehidă, de exemplu. Îmbucurător a fost faptul că a mai fost instalat apoi un aparat similar în Slobozia Sucevei, ceea ce face ca rețeaua din zonă să fie mult mai complexă” spune Luca Ciubotaru.

Acesta este doar începutul. Asociația are în plan achiziționarea mai multor astfel de aparate și montarea lor în diferite zone din Rădăuți. Astfel va putea fi realizată o imagine mai clară a poluării orașului.

Astfel de aparate sunt instalate și în alte orașe din România, rezultatele înregistrate de ele fiind disponibile pe rețeaua AerLive.ro. Alte aparate oficiale, aparținând INMH, instalate chiar în județul Suceava în Siret, Suceava și Poiana Stampei, pot fi urmărite pe site-ul CalitateAer.ro.

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

STIRI

Consiliul Local Rădăuți a adoptat marți,  cu 11 voturi, un proiect de hotărâre pentru revocarea membrilor consiliului de administrație ai  Servicii Comunale SA. Consilierul...

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro