Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

“O viață sănătoasă prin prevenirea traficului și consumului de droguri” la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți

Marți, 25 aprilie, 2023, în cadrul Programului “Săptămâna verde”, Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, la inițiativa și sub sub coordonarea echipei manageriale, formată din directorul unității, prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu, și a directorului adjunct, prof. drd. Luminița-Mirela Lăzărescu, alături de responsabilul Comisiei penbtru prevenirea consumului de substanțe psihoactive, prof. Daniela Ciotău, a organizat o activitate de amploare, desfășurată în incinta Casei de Cultură a municipiului, pusă cu generozitate la dispoziție de directorul instituției, Ovidiu Foca, activitatea intitulată, “O viață sănătoasă prin prevenirea traficului și consumului de droguri” la care, în două serii, au participat peste 800 de elevi din 27 de clase și peste 30 de cadre didactice.

Deschiderea activității a fost realizată de directorul instituției, Adrian Puiu, care, după ce a prezentat invitații și programul activității, a evidențiat rolul, importanța și utilitatea unor astfel de activități de informare și conștientizare a elevilor adolescenți despre capcanele, tentațiile și riscurile medicale și legale ale consumului și traficului de droguri și a traficului de persoane, precum și faptul că tinerii de vârsta adolescenței reprezintă categoria cea mai vulnerabilă la această tipologie de fapte antisociale, fapte cu un grad ridicat de periculozitate socială și incriminate ca atare de legislația penală, atrăgând atenția, totodată, că adolescenții, chiar dacă sunt minori, au capacitate de răspundere penală începând cu vârsta de 14 ani, condiționată de exepertiza medicală a discernământului la momentul comiterii faptei până la împlinirea vârstei de 16 ani, și răspundere penală deplină începând cu vârsta de 16 ani, moment din care răspund penal asemenea adulților, deși experiența lor de viață și, prin urmare, riscul unor expuneri în necunoșțință de cauză la astfel de situații este mult mai mare. În continuare, cei 7 invitați au prezentat elevilor aspecte divese, teoretice și practice, medicale și juridice, despre tematica propusă.

Doamna Tatiana Vîntur, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, coordonatorul județean al programului „Săptămâna verde”, a prezentat elevilor repere ale „Comportamentelor și alegerilor sănătoase”, reliefând importanța alegerilor corecte pentru sănătate, subliniind importanța exersării abilităților de a spune NU în situații delicate, precum și aplicarea tehnicii „semaforului” în situații de gestionare a emoțiilor, în situații de conflict sau de alegeri și luare a deciziilor. Totodată a subliniat dificultatea de a ține lecții la vârsta adolescenței, fiind similar cu “a face baie unui pește”, dar experiența adulților oferă răspunsuri curiozității, explorării lumii din jur, a testării unor limite, astfel încât la vârsta adolescenței să înoate în ape limpezi.

Doamna Simona Sava, inspector de specialitate în domeniul psihologiei, din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava – Agenția Națională Antidrog, a susținut o prelegere despre “Drogurile și riscurile lor!”, realizând o prezentare a tipologiei drogurilor și riscurilor sociale și psihologice pe care le presupune consumul diferitelor tipuri de astfel de substanțe și formele de dependență (socială, psihică, fizică) pe care le crează consumul de droguri.

Doamna Anca Stroescu, medic specialist în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, a susținut prelegerea “Acțiunea drogurilor în organismul nostru și efectele nocive asupra sănătății”, în cadrul căreia a prezentat elevilor riscurile medicale multiple și grave pe care le poate genera consumul de droguri asupra organismului uman, începând cu dependența psihică și fizică și continuând cu grave afecțiuni medicale, unele incurabile și cu un efect nociv și distructiv ireparabil asupra unor organe și, implicit, a organismului.

Doamna Ileana Iacob, comisar șef de poliție, în cadrul Inspectoratului, Județean de Poliție Suceava, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a vorbit elevilor prezenți despre “Prevenirea victimizării minorilor”, reliefând importanța comunicării adolescenților cu părinții și cadrele didactice despre toate aspectele viații lor sociale, astfel încât să evite, în urma sfaturilor primite de la adulții care le sunt apropiați, să devină victime ale unor infracțiuni îndreptate împotriva lor sau la care să adere în calitate de făptuitori.

Domnul Mihai Moisoiu, inspector de specialitate, în cadrul Centrului Regional Suceava al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în prelegerea domniei sale, sugestiv intitulată “Siguranța ta nu e o joacă! Informează-te despre riscurile traficului de persoane!”, a completat și a exemplificat cu numeroase exemple practice de minori deveniți țintă facilă a unor grupuri infracționale, care au profitat de vulnerabilitățile și vârsta acestora, exploatându-i în activități infracționale, în postura de victime sau făptuitori, ambele ipostaze extreme de grave. Domnia sa a atras atenția și asupra metodelor și mijloacelor de racolare a minorilor pe rețele sociale, un aspect deloc de neglijat, fiindcă imaginea pe care adolescenții și-o crează și o transmit pe aceste rețele, prin diferite ipostaze și conținuturi din mesajele și postările pe care le fac, poate fi una deformată, iar adolescenții pot deveni țintele unor infractori cu experiență, care au o mare capacitate de persuasiune asupra tinerilor și astfel îi valorifică și exploatează infracțional, folosind metode dintre cele mai diverse, precum împrietenirea sau șantajul, în acest sens mai vulnerabile fiind fetele. De aceea, a atras atenția domnia sa, este foarte important ceea ce adolescenții postează pe rețelele sociale, ipostazele în care se fotografiază și fotografiile pe care le postează public sau le trimit în cadrul unor convorbiri private și care, apoi, pot devein instrument de șantaj împotriva lor.

Doamna Mărioara Niga, comisar șef de poliție, în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, Biroul Siguranță Școlară, în alocuțiunea intitulată “Prevenirea violenței fizice și psihologice în mediul școlar: Ia atitudine, spune stop violenței!“, a atras atenția despre comportamentul agresiv în spațiul școlar, despre faptul că elevii trebuie să ia atitudine, să intervină, să ajute, să informeze atunci când sunt supuși sau când constată că unii colegi ai lor devin ținta unor comportamente nepotrivite din partea altor colegi sau când în incinta unităților școlare pătrund persoane neautorizate din exterior, care, în multe cazuri, au o atitudine antisocială.

Domnul Octavian Ciobîcă, judecător, Președinte al Judecătoriei Rădăuți, a susținut prelegerea “Traficul de droguri în practica judiciară”, informând elevii și subliniind faptul că răspunderea legală este una foarte drastică pentru cei care înfăptuiesc activități ilicite în domeniul drogurilor și traficului de persoane, exemplificând severitatea pedepselor cu închisoarea prevăzute de legislația penală, lipsa pedepsei alternative a amenzii penale,  precum și faptul că cei care se îndeletnicesc cu astfel de practici infracționale, nu sunt doar autorii direcți, ci pot să aibă, prin modalitățile de participație penală colaterală în actul infracțional, calitatea de coautori, instigatori, complici sau tăinuitori, calități infracționale, de asemenea, incriminate și pedepsite de legiuitor, dar și stigmatul social cu care vor trebui să se confrunte toată viața cei care au fost subiecți ai unor astfel de infracțiuni, pentru că legea prevede, pe lângă pedepse severe cu închisoare, și pedeapsa complementară a interzicerea exercitării unor drepturi, precum și faptul că autorități și instituții ale statului, dar și firme și agenți economici din mediul privat, vor avea o reticență în a angaja persoane care au constituit subiectul unor dosare de cercetare penală sau condamnări penale în baza unor rezoluții infracționale din sfera traficului de droguri, astfel că reintegrarea socio-profesională, după ispășirea unor pedepse privative de libertate, va întâmpina mati dificultăți.

În încheiere, directorul colegiului, Adrian Puiu, a mulțumit invitaților pentru informațiile și experiențele transmise elevilor, și-a manifestat speranța că toate acestea le vor fi utile elevilor colegiului atunci când vor fi expuși unor situații și ipostaze similare celor prezentate și vor ști să discearnă și să ia decizii corecte pentru ei, familie și comunitate, să aleagă ceea ce este bine și legal.

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

STIRI

Consiliul Local Rădăuți a adoptat marți,  cu 11 voturi, un proiect de hotărâre pentru revocarea membrilor consiliului de administrație ai  Servicii Comunale SA. Consilierul...

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro