Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Nechifor vrea legea patriotismului ca într-o Americă văzută în filme

Deputatul Cătălin Nechifor vrea să modifice o lege care să contribuie, în opinia lui, la sporirea patriotismului național. În expunere, acesta face o comparație cu Statele Unite, țara care dă ora exactă într-o democrație în care nimeni nu se mai întrebă ce face America pentru el, dar sunt toți preocupați de ce-ar putea să facă pentru țară. Oricât de bună ar fi inițiativa, să nu uităm că pe meleagurile noastre, uită instituții grele să scoată un drapel de sărbători și ce pretenții să mai avem la cetățeni. Și dacă tot vorbim de alte țări, știe domnul deputat că pe acolo drapelul național are preț simbolic, eventual subvenționat iar la noi a devenit o afacere profitabilă și mă opresc ca să nu zic și a cui.

„N-am fost în America pana acum. Doar ce am văzut în filme sau ce mi s-a povestit de către cei care vizitat-o, prin urmare mi-e greu sa îmi fac o părere, dar câteva lucruri pot sa le spun. Și văzând ca România cumpăra rachete Patriot, nu pot sa nu ma gândesc ce bine ar fi sa ne dea și un bonus. Adică la doua rachete sa primim și un patriot, din punct de vedere al caracterului și al simțirii naționale. Nu prea avem asa ceva, apartenenta la tara nu ne prea mișcă și de multe ori, în afara țării ne și cam încurcă. Mulți, la întrebarea de unde ești, mormăie ceva neinteligibil, sau zic cu totul și cu totul altceva, de teama ca asocierea cu România nu ii va ajuta. La americani lucrurile stau altfel, primul lucru pe care îl învață un imigrant doritor sa devina cetatean al SUA este imnul și apoi constitutia. Și după aia mai vad ei, social security number, și altele. Iar steagul și imnul sunt subiecte de capatai pentru orice american, nu exista sărbătoare sa nu fie arborat drapelul, nu exista eveniment sau competiție importanta sa nu se cânte imnul, in timp ce la noi, in România, spre exemplu este INTERZIS prin LEGE folosirea însemnelor naționale în campaniile electorale. Ma refer la prevederile art 79 alin 7 din legea 115 din 2015. Care suna asa:
“(7) Sunt interzise afișele electorale care combină culori sau alte semne grafice, astfel încât să evoce simbolurile naționale ale României ori ale altui stat.”
Si pe care săptămâna viitoare îmi propun sa îl modific printr-o inițiativă legislativa pe care o sa o depun în Parlament, prin care voi pastra doar interdicția evocării simbolurilor naționale ale altui stat, raportat la alegerile care vor urma, indiferent ca sunt europene, prezidențiale, locale sau generale. Nu o sa merg pana într-acolo încât sa recomand sa chiar sa oblig folosirea simbolurilor naționale ale României, cu toate ca poate ar trebui, ma gândesc sa las la latitudinea celor care participa în competițiile electorale dacă fac sau nu acest lucru.
Poate ca și prin acest demers mai creștem puțin noțiunea de patriotism, chiar dacă vectorul politic nu e cel mai bine susținut în conștiința populara. Dar ca poate și asta ar trebui sa ne dea de gândit.” 

 

Distribuie și tu
Written By

2 Comments

2 Comments

  1. Aisictir

    16/04/2018 at 19:48

    Ar putea domnu asta dolofan de prosperitate să-mi dea un motiv pentru a fi mândru ca sunt român? Sau poate se simte in putere sa enumere câteva lucruri făcute de țară pentru mine, sau pentru șomeri, săraci, pentru datornicii băncilor sufocați de inflație, pentru bolnavii cărora li se cer bani in spitale după ce au plătit 40 de ani CAS, Or celor ce și-au găsit subzistența in exil. Nu sunt mândru că sunt român, cetățeanul unei țări corupte și vândută pentru profitul câtorva otrepe.

  2. Alt fraier

    16/04/2018 at 19:56

    Eventual sa le ia statul niște bani celor ce folosesc simboluri naționale. Nici YouTube nu plătește monetization dacă ai într-un clip o secvența din imnul de stat. Bai sunteți sănătoși? Adică cineva revendica drepturi de autor pe melodia aia jalnica cu pretenții de imn! Adică nu e a tuturor românilor? Unii are dreptul la mai mult imn…cu bani….patetici mai suntem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

bijuterii
nadă
pescuit

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro