Vineri, 21 februarie 2025, în sala Centrului de Documentare și Informare din cadrul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, un grup de elevi pasionați de virtuțile gândirii critice și ale dialogului argumentat și-au dat întâlnire pentru a analiza și dezbate un drept democratic fundamental, dreptul de vot.
Confruntarea de idei a avut ca pretext plasarea dreptului de vot în situația ipotetică de a fi permis doar cetățenilor care fac dovada promovării unui test de competență civică. De o parte a dezbaterii, echipa ce a propus schimbarea stării de fapt a fost constituită din elevii Nițu Maya (clasa a IX-a F), Chiraș Mateo (clasa a X-a A), Nițu Daria (clasa a XII-a E) și Ududec Iustinian (clasa a X-a C). De cealaltă parte, a apărătorilor modalității actuale de exercitare a sufragiului, s-au situat elevii Haidău Fabian (clasa a X-a A), Popescu Alexia (clasa a X-a A), Pascaniuc Ioana (clasa a X-a C) și Lungu Bogdan (clasa a X-a B).
Pe durata dezbaterii, s-au stabilit arii de conflict valoric precum legitimitatea măsurii de restrângere a votului și eficacitatea pe care o astfel de limitare ar fi în stare să o producă, informarea și educarea electoratului sau, dimpotrivă, testarea competențelor civice actuale. S-a explicat modul de elaborare, structura și conținutul testului de aptitudini civice ca instrument ce-și propune să contribuie la diminuarea potențialului de fraudare a alegerilor, s-au descris așteptările avute de la noul mecanism de vot, cum ar fi slăbirea fenomenului corupției și al manipulării, diminuarea concurenței electorale lipsite de fair-play ș.a.m.d. Au fost oferite exemple din universul de discurs al ideologiilor și doctrinelor politice (liberalism, democrație, autoritarism, totalitarism, dictatură), s-au invocat ca suport documente, acte normative și instituții democratice consacrate (articole din Constituția României, prevederi CEDO etc.), s-au operat disocieri și distincții precum aceea dintre participanții la vot informați, înzestrați cu o relativă competență civică și alegătorii apatici sau superficiali, ușor de influențat sau manipulat.
Responsabilitatea de a decide echipa mai persuasivă din cadrul dialogului polemic de astăzi a revenit coordonatorului Clubului de Dezbateri Academice „Eudoxia”, prof.dr. Florin George Popovici, căruia i s-au alăturat doi elevi cu experiență în cadrul clubului, Puiu Albert și Ionesi Alexandra, ambii din clasa a IX-a E de la CNEH, participanți la programul de pregătire din cadrul Centrului de Excelență organizat de ISJ Suceava în acest an școlar. În urma sesiunii de deliberare, arbitrii au declarat câștigătoare echipa Opoziției, formată din Fabian, Alexia, Ioana și Bogdan, care au reușit să convingă cu precădere pe palierul strategic și cel de conținut al construcției propriului caz.
Ca metodă de formare, dezbaterile își probează din plin valoarea pe care au dobândit-o în procesul educativ, în măsura în care cultivă la elevi deprinderi neprețuite: analiză și gândire critică, exprimare publică argumentată și coerentă, gestionare eficientă a emoțiilor, dar și a resurselor avute la dispoziție (timp), capacitate de abordare și interpretare responsabilă a situațiilor și problemelor actualității.
