Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ultimele cu foto

CORALA PREMIATĂ

corala sf. leontieCatedrala Sfânta Treime din orașul Hajnowka- Polonia este gazda tradițională a ,,Festivalului International de Muzica Bisericeasca de la Hajnowka”. Ediția a XXXI-a s-a desfășurat in intervalul 6-12 Mai 2012. Cele peste teizeci de coruri invitate din Rusia, Germania, Slovacia, Belarus, Lituania,Ucraina si România, s-au prezentat la un înalt nivel de pregătire muzicală și interpretare, ceea ce face din acest festival unul din cele mai importante din lume în ce priveste promovarea muzicii și a culturii ortodoxe. Juriul care a apreciat evoluția formațiilor corale a fost alcătuit din profesori de specialitate, muzicologi și compozitori de renume de la Universitățile din Minsk, Moscova, Kiev, Iași, Belgrad și Varșovia.

Din România a participat Corala Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți , dirijată de Ovidiu Foca, directorul Casei Municipale de Cultură Rădăuți. Corala a fost premiată cu premiul I iar dirijorul acesteia, domnul Ovidiu Foca a primit aprecierea specială a juriului, onorându-l cu premiul special pentru cel mai bun dirijor.

Programul participarii coralei la acest festival nu s-a rezumat doar la participarea în concurs, desfășurat in Hajnowka, ci a cuprins și câteva concerte pe care le-a sustinut pe 9 Mai în Catedrala Jan Bosko din Varsovia, unde a concertat alături de o corală din Slovacia, apoi pe 10 Mai in Biserica Sfânta Treime din Hajnowka iar în ultima zi pe 12 Mai, corala a cântat în Biserica Sfânta Sofia din Bialystok și în sala se concert a Filarmonicii din același oraș, alături de alte coruri laureate la festival.                                                                                                                                                                                                                                                          

             Pentru a participa la acest festival- concurs, membrii coralei: pr. Grigore Vatamaniuc, pr. Vasile Iustin Calancea, pr. Daniel Botezat, ing. Ervin Spiegel, pr. Traian Molea, pr. Florin Lavric, pr. Alexandru Pitic, pr. Florin Mihalescu, pr. Ioan Morar, pr. Adrian Platon, pr. Tiberiu Fedoreanu, pr. Vasile Badelita, pr. Bogdan Lupaștean, pr. Liviu Petrea, pr. Ioan Colban, prof. Cristi Bodârlău, pr Ilie Sfirnaciuc, dirijor Ovidiu Foca, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și au fost însoțiti în această deplasare de protopopul de Rădăuți, pr. Petrică Lupaștean.

Corala Sfântul Leontie a fost înființata în 2007 de către un grup de preoți și mireni din Protopopiatul Rădăuți și încă de la început au fost stabilite câteva obiective de care această corală ține cont la fiecare prezentare în fața oamenilor, fie în biserică, fie pe scena . Aceste obiective sunt : promovarea muzicii corale ortodoxe românești; încurajarea cântării bisericești prin înființarea de coruri( majoritatea membrilor coralei au înființat și conduc la rândul lor câte un cor la parohie); implicatea în activități cultural-misionare (corala este inițiatoarea unor diverse activități culturale adresate tinerilor, ce vin ca inițiativă din partea Bisericii în colaborare cu Școala și alte instituții).

De la înființare și până în prezent acest cor din protopopiatul Rădăuți, Suceava, participat la multe concerte și festivaluri de muzică ortodoxă. Anul acesta, in februarie, aceeași corală a participat la Festivalul Internațional de Cântare Bisericească ,,Kolojskii Blagovest” Grodno, Belarus, unde a câștigat de asemenea premiul I, iar dirijorul corului, Ovidiu Foca a primit premiul pentru ,,Cel mai bun dirijor al Festivalului”. La acest succes se adaugă și reușita recentă din Polonia.

                                       -Pr. Ilie Sfîrnaciuc, Catedrala Ortodoxă Rădăuți

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Consiliul Local Rădăuți a adoptat marți,  cu 11 voturi, un proiect de hotărâre pentru revocarea membrilor consiliului de administrație ai  Servicii Comunale SA. Consilierul...

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro