Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Calitatea aerului măsurată în Rădăuți

Potrivit unui comunicat oficial de presă,  în centrul municipiului Rădăuți, în apropiere de Piața Mihai Eminescu,  a fost montat primul aparat de măsurare a calității aerului din oraș. Aparatul a fost achiziționat din fondurile proprii ale asociației Radauțiul Civic și a costat aprox. 1.400 de lei, fonduri provenite din cotizațiile membrilor acesteia. Ideea a apărut încă din anul 2018, iar în toamna anului 2019, asociația a achiziționat aparatul din Statele Unite. În prezent, în județul Suceava mai există trei  stații de măsurare a calității aerului (două la Suceava, Siret și Vatra Dornei).

Cum pot fi accesate și urmărite măsurătorile aparatului AirVisual?

În urmă cu două zile, pe 18 iunie 2020, aparatul nostru a devenit stație publică de măsurare a calității aerului în Rețeaua internațională IQ Air, după ce a fost monitorizat timp de peste 2 săptămâni de cei care coordonează această rețea. Astfel, el poate fi accesat prin simpla instalare a aplicației mobile Air Visual, disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și cele iOS sau direct la adresa: https://www.iqair.com/romania/suceava/radauti/radautiul-civic.

De asemenea, pe site-ul https://www.radautiulcivic.ro/, în partea de jos a paginii, în cadrul secțiunii ,,Calitatea aerului” pot fi consultate, în timp real, informațiile furnizate de aparat, care este conectat în permanență la WiFi și transmite măsurătorile direct în această platformă. Aparatul măsoară concentrația de particule PM 2.5 (concentrația maximă admisă la nivelul UE fiind de 25ug/m3 în medie pe an), concentrația de dioxid de carbon, temperatura și umiditatea.

Particulele PM 10 și PM 2.5 sunt particule foarte fine (de 5 ori, respectiv de 20 de ori mai fine decât grosimea unui fir de păr) care pot proveni din multiple surse: praful stradal, fumul caselor din zonă care încă funcționează pe lemne, polen, traficul din oraș și particulele generate de țevile de eșapament etc.

Sperăm ca în viitor să putem achiziționa și monta și alte aparate de măsurare a calității aerului chiar mai performante decât acesta, care să măsoare inclusiv alți indicatori (cum ar fi și formaldehida despre care deși s-a discutat atât de mult, nu avem încă date, iar datele transmise pe panoul din centrul orașului nu sunt relevante pentru că măsurătorile nu se fac în oraș și nici în timp real), așa cum și în alte orașe, societatea civilă s-a mobilizat pentru a ști ce aer respiră. Spre exemplu, platforma https://aerlive.ro/ a fost dezvoltată de ONG-uri din București și cuprinde acum o rețea de măsurare a calității aerului cu zeci de astfel de aparate. De la astfel de date, concrete, reale, poate porni o dezbatere așezată despre aerul pe care îl respirăm în Rădăuți, despre poluarea, traficul, praful sau alți poluatori din oraș.

 

 

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

bijuterii
nadă
pescuit

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro