Asociația Rădăuțiul Civic invită toți cetățenii să își amintească de tragedia care a marcat întreaga țară în urmă cu patru ani de zile – incendiul de la clubul Colectiv, în urma căruia au murit peste 60 de persoane.
Astăzi, 30 octombrie 2019, ora 18:00, invităm pe toți cei interesați să vină cu o lumânare și un gând pentru cei care și-au pierdut viața, în cadrul unui eveniment de comemorare a victimelor acestei tragedii. Evenimentul va avea loc la Statuia lui Bogdan I, parcul Bogdan Vodă din Rădăuți, un loc al cetățenilor, în care și anul trecut s-a desfășurat o activitate similară, unde au fost prezente peste 70 de persoane.
Evenimentul se va derula la Statuia lui Bogdan I, în ciuda opoziției primarului municipiului Rădăuți care a încercat să interzică toate adunările publice din acea zonă (fiind o zonă vizibilă, centrală), unul dintre principalele puncte civice ale orașului, printr-o dispoziție emisă în acest an care contravine chiar Legii nr. 60/1991 și care limitează exercițiul libertății de întrunire al cetățenilor.Am notificat primăria și jandarmeria Rădăuți în speranța unei bune colaborări (e normal să nu afle de pe facebook), chiar dacă un eveniment comemorativ nu trebuie nici măcar notificat autorităților, conform legii (art. 3 din Legea nr. 60/1991). Deși o astfel de acțiune nu are nevoie de nicio aprobare, am aflat astăzi cu stupoare că primarul municipiului Rădăuți, printr-o dispoziție din anul 2019, a interzis adunările publice la Statuia lui Bogdan I, primăria decizând că trebuie să mutăm evenimentul într-un loc mai puțin vizibil, la foișorul de lemn din parcul central.
Motivul? Aparent, faptul că parcul se află în apropierea haltei de la gara mică. Noi credem că această dispoziție a primarului, care adaugă la lege, este una abuzivă căci legea vorbește de „imediata apropiere a unei gări”, or nu suntem nici în imediata apropiere și nici în prezența unei „gări”. În plus, cum este posibil ca atâtea alte evenimente să fi fost organizate în parcul de la statuie, fără nicio problemă (inclusiv exact același tip de comemorare în anul 2018), târguri de toamnă ale copiilor, parade militare și altele, iar când vine vorba de un eveniment organizat de asociația noastră să fie interzis? Legea este aceeași de ani buni de zile, motiv pentru care nu putem accepta un astfel de dublu standard.
Am adus la cunoștința primarului municipiului Rădăuți acest lucru, iar replica primită în schimb a fost „Dacă mergeți la statuie, trimit jandarmii să vă amendeze”. Este revoltător ca la 30 de ani de democrație să fim nevoiți încă să explicăm unor decidenți ce înseamnă libertatea de întrunire. În imaginile atașate veți regăsi: imaginea de anul trecut de la acest eveniment similar (unde absolut totul a fost în regulă) și dispoziția abuzivă dată în anul 2019 prin care se interzic adunările publice la statuie.
Am dorit să proiectăm și documentarul despre incendiul de la Colectiv, la Casa de Cultură, dar ni s-a impus condiția să mutăm evenimentul de la Statuie, ceea ce este de neacceptat, pentru motivele din această postare.
30 octombrie este un moment care ne va aduce aminte mereu că și corupția ucide și avem cu toții o responsabilitate de a ne implica în societate, de a aspira la un stat mai bun, la instituții performante și eficiente care să aplice legea și care să aibă grijă de cetățenii săi, a mai precizat LucaCiubotaru în comunicatul de presă.