Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRI

Acțiune de plantare la Clit

Liceenii și studenții voluntari din Rădăuți și Suceava au plantat peste 6000 de puieți, la Clit, în cadrul proiectului “Pădurea de mâine“, susținut de Holzindustrie Schweighofer și Ocolul Silvic Clit.

 

Pe 6 aprilie proiectul Pădurea de Mâine a mobilizat aproape 200 de voluntari care au ajutat la reîmpădurirea a 1,3 hectare din localitatea Clit, județul Suceava. Membri ai comunității locale s-au alăturat elevilor de la Liceul Tehnologic Tomșa Vodă din Solca, elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuți, studenților Facultății de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, personalului silvic din cadrul ocolului silvic Solca – DS Suceava și angajaților Holzindustrie Schweighofer de la fabricile din Rădăuți și Siret pentru a planta 6.160 de puieți de brad, frasin, paltin de munte și molid.

 

Proiectul a fost lansat în septembrie 2017 în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare.

 

Suprafața de plantare din Clit face parte dintr-un corp de pădure umedă (bahnă – loc mlăștinos). În urma tăierilor parțiale regenerarea naturală este alcătuită din specii pioniere (salcie căprească, plop tremurător) iar acoperirea cu rugi de mure împiedică cursul regenerării naturale. De asemenea, în această pădure au fost plantate rășinoase în afara arealului lor natural și, din păcate, procedura de modificare a amenajamentului silvic pentru a corecta compoziția de regenerare este foarte anevoioasă.

 

Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Ocolul Silvic Solca, care administrează zona și care va supraveghea lucrările de plantare, completare și întreținere a plantației, asigurate de o firmă specializată în reîmpăduriri, pe întreaga durată a proiectului, 2019-2025.

 

„Ne bucurăm să ne întoarcem cu proiectul Pădurea de Mâine pentru a treia oară în județul Suceava,” a spus Ionuț Apostol, coordonatorul proiectului Pădurea de Mâine. „Prima plantare a marcat chiar debutul proiectului, în toamna anului 2017, la Poieni Solca. Anul trecut, aproape 600 de voluntari s-au alăturat evenimentului de la Poiana Negrii. Suprafața de la Clit pe care am plantat astăzi este una dintre cele 13 suprafețe selectate pentru acest an în cadrul proiectului Pădurea de Mâine. Avem proiecte de reîmpădurire în județele Cluj, Satu Mare, Harghita, Covasna și Brașov. Anul acesta vom reîmpăduri 50 de hectare de terenuri forestiere degradate, cu un total de 204.000 de puieți de molid, fag, paltin, frasin, brad și stejar.”

 

De asemenea, pentru Luna Plantării Arborilor, proiectul Pădurea de Mâine are planificate lucrările de îngrijire a suprafețelor plantate în anii precedenți – unul din obiectivele asumate este îngrijirea plantațiilor timp de cel puțin trei ani, pentru ca puieții să prindă rădăcini sănătoase. Astfel, pe suprafața plantată în anul 2017 la Poieni-Solca, se execută completări, pentru a compensa pierderile de puieți din urma secetei.

 

De la lansarea proiectului, în toamna anului 2017, au fost plantați peste 160.000 de puieți pe o suprafață totală de 40 de hectare. Până acum, Pădurea de Mâine a angrenat peste 1.000 de voluntari în acțiunile sale desfășurate în opt județe din țară. Proiectul este deschis proprietarilor privați de terenuri forestiere din întreaga țară, care pot înscrie o suprafață pe www.padureademaine.ro.

Despre Pădurea de Mâine
Pădurea de Mâine este un proiect multianual, național, elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone. În cadrul proiectului vor fi plantați un milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de trei ani pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetație forestiere. Mai multe detalii pe www.padureademaine.ro

Despre AAP               
AAP este o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociația profesională a administratorilor de păduri. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 109 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane de hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).

Despre Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava                 
Componentele principale ale activității Facultății de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava sunt învățământul și cercetarea științifică în domeniul forestier. Instituția pregătește ingineri silvici pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase și industrializarea primară. Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării științifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel național și european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrală și de Est  al Institutului Forestier European (EFI).

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

 

Distribuie și tu
Written By

1 Comment

1 Comment

  1. Pamflet

    09/04/2019 at 07:00

    Holz schwarzenneger plantează pădurea de mâine să aibă ce beli în viitor. Nu mai scăpăm de paraziții austrieci, fraților români.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Consiliul Local Rădăuți a adoptat marți,  cu 11 voturi, un proiect de hotărâre pentru revocarea membrilor consiliului de administrație ai  Servicii Comunale SA. Consilierul...

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro