Pe 14 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Murăturilor. Logic, că doar „lăsatul secului” nu se face pe uscat. Castraveții reprezintă circa 90% din murăturile românilor. Dacă murăturile de Milișăuți erau odinioară renumite în întreaga țară, astăzi localitatea devenită oraș, își prezintă murăturile la fiecare poartă, fără prea mult succes. Adaptați la vitezele europene, localnicii au adus soiuri noi de varză, aclimatizată zonei noastre, mai mare, mai rezistentă în timp, ce dă productivitate la hectar, dar mai „lemnoasă”, greu de gătit și drept urmare greu de vândut. Butoaiele mari cât casa, de care se mirau toți ce treceau prin Milișăuți au dispărut, la fel și poloboacele care pluteau în iazuri. În locul lor, sticle și bidoane din plastic, etichetate, încearcă să agațe cumpărătorul. Pe vremuri era imposibil să intri în Piața Obor din capitală, la Constanța sau la Brașov și să nu dai de un vânzător cu murături din Milișăuți. Astăzi mândria bucovineană dar și frica dobândită până în 89, împiedică producătorii autohtoni să se asocieze, preferând să-și vândă marfa de la poartă, în loc să negocieze cu hipermarket-urile.
Din toptanul rețetelor de murături, vă vând astăzi un pont, o reţetă care este foarte simplă şi are rezultate garantate. Nu aveţi nevoie de sterilizarea borcanelor sau de alte pregătiri speciale. Castraveţii muraţi vor fi gata pentru consum în doar 24 de ore şi vor fi foarte crocanţi. În plus își păstrează culoarea. Aveți nevoie de:
1 kilogramn de castraveţi
1 litru de apă minerală carbogazoasă
1 buchet de mărar
2-3 căţei de usturoi
2-3 linguri de sare
„How TO?” cum se spune la Milișăuți..
Spălaţi bine castraveţii cu apă rece şi tăiaţi-le capetele. Într-un borcan puneţi un strat de verdeaţă tocată şi usturoiul zdrobit cu lama cuțitului.
Aşezaţi castraveţii iar deasupra mai presăraţi un strat de mărar. Dizolvaţi sarea în puțină apă minerală şi turnaţi-o peste castraveţi. Completați apoi cu apă minerală. Puneţi un capac şi lăsaţi 24 de ore. Opţional, vasul se poate pune în frigider.
