Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ultimele cu foto

Succes din Sucevita în Marea Britanie

Iulian Chiras{jcomments on}Tinerii din Zona Moldovei au devenit tot mai interesați de oportunitățile de studiu în străinătate și, singuri, cu ajutorul profesorilor sau la RIUF, caută informații. Iulian Chiraș este un tânăr sucevean care încă din clasa a 11-a a cercetat subiectul studiilor universitare în străinătate.Informații despre viața de student internațional vor afla tinerii din Suceava la cea de-a 12-a ediție RIUF, Romanian International University Fair pe 21 martie, la Iași.

Iulian a finalizat studiile liceale la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți iar acum studiază management turistic la University of Salford, în Manchester, Marea Britanie. A depășit cu succes greutățile întâmpinate, a perseverat în căutările sale și acum este student cu job și se descurcă singur cu cheltuielile.

Ce te-a determinat să aplici la studii în străinătate?

Părinții mei au o pensiune turistică în Sucevița și am vrut să studiez turism. Încă din liceu am vrut să studiez în străinătate, nu știam exact țara. Am participat la RIUF Iași când eram în clasa a 11-a și am aflat mai multe despre Danemarca și UK. În vacanța de vară am venit în UK și am participat la câteva Open Days: în Londra, în Surrey (primul loc în top turism) și Manchester.

De ce ai ales să studiezi în Marea Britanie?

Am ales UK deoarce se vorbește engleza, guvernul îmi împrumută taxa de școlarizare și aveam neapărat nevoie de un part-time job ca să mă descurc. Am citit reviewuri de la studenții din Danemarca și am văzut că e bine să știi daneză ca să îți găsești un job și de asta am ales UK. Se adaugă aici și ce am vazut la Open Days, am fost foarte impresionat de ceea ce oferă universitățile din UK. Am ales Manchester deoarece este un oraș mare și îmi puteam găsi mai ușor de lucru.

Care au fost greutatile de care te-ai lovit și ce te-a motivat să le depășești?

Mulțumesc lui Dumnezeu, m-am descurcat destul de bine. Unul din dezavantaje ar fi că nu îmi permit să merg acasă prea des (o dată sau de două ori pe ani maxim).

La început a fost un pic ciudat până m-am obișnuit cu accentul din Manchester, fiecare oraș având un accent diferit însă acum totul este bine. Timpul liber e cam puțin, având în vedere ca și lucrez și merg la universitate, nu am nici o zi liberă total. Sunt bucuros că reușesc să fiu pe picioarele mele și asta îmi dă putere să lupt mai departe. Eu am ales să vin aici, știam de la început că nu o să fie ușor, însă oportunitățile care le găsești aici sunt de neprețuit.

Care sunt costurile tale ca student și cum te descurci financiar?

Am aplicat pentru permisul de munca încă de când eram în România așa că am avut Yellow Cardul în mână pe 29 septembrie. Timp de o lună am mers de două ori pe săptămână în oraș și am împărțit cam câte zece CV-uri la restaurante, hoteluri, baruri și, de asemenea, am aplicat și online. După o lună am primit telefon de la un pub să vin la un trial shift și de la Manchester United pentru a mă prezenta la un interviu. Am ales să merg la pub și din noiembrie 2011 lucrez acolo part-time. Am început ca barman și am ajuns să fiu supervisor după trei luni.

Sunt bucuros că mă pot întreține singur, de când am plecat din România nu am mai primit niciun ban de la părinții mei (în afară de unele cadouri). În primul an am stat în campus și plăteam 280 lire cazarea pe luna, cu mâncarea ajungeam cam la 400 de lire pe lună. În anul doi m-am mutat cu niște prieteni la privat și plătesc 200 de lire cazarea (și cam 50 de lire utilități) iar condițiile sunt mult mai bune. Restul cheltuielilor depind de fiecare în parte, dacă ieși des în oraș atunci cheltui destul de multînsă dacă stai acasă poți să trăiești foarte bine cu 30 – 40 de lire pe săptămână pentru mâncare. Momentan cheltui cam 500 de lire pe lună cu totul inclus.

Ce mesaj ai pentru tinerii din Suceava care se gândesc că ar vrea să studieze în străinătate?

Dacă chiar își doresc să studieze în străinătate atunci să o facă, totul este posibil. Să ia în considerare însă avantajele și dezavantaje. I-aș sfătui să meargă la Open Days la universități cu un an înainte dacă au oportunitatea și în felul ăsta își pot face o părere despre universitate, campus, curs și pot pune întrebări profesorilor. În legătură cu banii, eu zic că pentru siguranța lor ar trebui să aibă cam 1000 – 1500 de lire la început, pentru orice eventualitate, însă după ce își vor găsi un job, banii nu vor mai fi o problemă pentru că se câștigă destul de decent pentru a te întreține.

RIUF – Romanian International University Fair, eveniment de tradiție al lunii martie în Iași, este singurul târg de universități din zona Moldovei și va avea loc pe 21 martie la Hotel Unirea din Iași.

Te poți întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universități internaționale din Europa de Sud-Est. Aici poți afla informații personalizate despre studiul în străinătate, poți participa la workshop-uri și seminarii. În plus, doar la RIUF Iași poți vorbi cu reprezentanți ai universitaților de top din lume precum MIT (locul 1 în Top QS) și Princeton (locul 9 în Top QS). Cei interesați de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obținute din participarea la târg.

 

Distribuie și tu
Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole

Ultimele cu video

Vezi care sunt țările participante, în acest an, la Festivalul Internațional de Folclor „ARCANUL” și cu ce trupe a semnat contract Primăria pentru zilele...

STIRI

Anul acesta prin grija administrației locale, Zilele municipiului Rădăuți se vor desfășura după un program de o amploare fără precedent. Pentru prima dată Mănăstirea...

STIRI

Dis de dimineață, pescarii și-au ocupat locurile pe standuri, au preparat momelile, au testat adâncimea și distanța iar la ora 9.00 un claxon lung...

bijuterii
nadă
pescuit

Cancan Rădăuțean înființat în 1999 ; Copyright © 2022 radautiziar.ro | made by revomarketing.ro