Marți, februarie 2019, la sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmaţiei a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul inspectoratului în anul 2018, eveniment la care au participat domnul comisar șef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Poliției de Frontieră Române, prefectul județului Maramureș, domnul Vasile Moldovan, prefectul județului Suceava, doamna Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul județului Satu Mare, domnul Darius Filip, precum şi reprezentanți ai structurilor din judeţ care cooperează cu poliţiştii de frontieră.
Materialul de evaluare a activităţii desfăşurate în anul 2018 a fost prezentat de comisar șef de poliție Florin Coman – împuternicit Șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației .
Anul 2018 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
Situația operativă la frontiera de stat romano-ucraineană, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmației, a fost caracterizată prin prevenirea si combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, in mod special a activităţii de contrabandă cu ţigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate şi migraţie ilegală.
*Valori de trafic
În anul 2018, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul inspectoratului, in zona de competenţă a judeţelor Satu-Mare, Maramureş si Suceava, s-a înregistrat un trafic de peste 8.071.000 persoane (din care 5.766.000 cetăţeni din state UE şi 2.305.000 persoane din state non-UE) care au tranzitat frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire în/din ţară. De asemenea, in aceeaşi perioada au tranzitat frontiera peste 2.686.000 mijloace de transport.
*Fapte ilegale
În anul 2018, polițiștii de frontieră au întocmit 1.059 dosare penale (Satu Mare – 290, Maramureş – 390, Suceava – 379) sub aspectul săvârșirii a 1.663 infracţiuni de către 821 persoane.
Au fost aplicate 520 sancţiuni contravenţionale în valoare de 427.000 lei.
*Bunuri confiscate
Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2018 a fost de peste 35.142.000 lei, adică 7.640.000 euro.
Situaţia detaliată pe judeţe a bunurilor confiscate se prezintă astfel:
- Satu Mare – 435.290 lei;
- Maramureș – 291.183 lei;
- Suceava – 415.579 lei.
Situaţia bunurilor confiscate sau indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră în cadrul misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat, se prezintă astfel:
- 354.196 pachete ţigarete (6.708 baxuri)
- 249 autovehicule, 1 camion, 1 scuter şi piese auto provenite din dezmembrări
- 752 litri alcool
- 541 litri carburanţi şi lubrifianţi
- 328 kg produse agroalimentare
- 994 bucăţi articole vestimentare şi marochinărie
- 301 kg tutun narghilea
*Migraţia ilegală
Pe linia migratiei ilegale, au fost intensificate măsurile de supraveghere şi control la frontiera de stat, care au dus la descurajarea eventualelor grupuri de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera.
La nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, pe această linie de muncă au fost desfăşurate 164 acţiuni cadru proprii şi în comun cu structurile teritoriale ale Inspectoratului pentru Imigrări de pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş şi Suceava.
În urma acestor acţiuni s-au înregistrat 43 dosare de migraţie ilegală în care au fost implicaţi 96 cetăţeni străini cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei. Totodată, in urma actiunilor desfăşurate au fost reţinuţi şi cercetaţi 8 traficanți de migranţi.
*Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera cu Ucraina.
În anul 2018, pe linia combaterii contrabandei poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 481 dosare penale, fiind implicate 297 persoane, sub aspectul săvârşirii a 735 infracţiuni.
În anul 2018, au fost executate 115 de percheziţii domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 52 de ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridică la suma de 3.807.000 lei.
A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 3.354.196 pachete ţigarete de provenienţă ucraineană în valoare totală de 27.521.600 lei.
În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În anul 2018, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 115 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare.
Dintre cazurile semnificative înregistrate în anul 2018, amintim cazul din data de 2 august 2018, când, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare au fost desfășurate 51 de percheziții la diferite locații aparținând membrilor unei grupări infracționale organizate.
În ceea ce priveşte capturile înregistrate, amintim cazul din data de 21 noiembrie 2018 de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret când a fost depistată cea mai mare captura cu ţigări de contrabandă. Atunci polițiștii de frontieră au descoperit, în urma exploatării informațiilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, 941.027 pachete cu țigări de proveniență extra comunitară, care erau ascunse în două autocamioane în paleți de rigips și vată minerală.
*Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost executate 25 acţiuni atât independent, cât şi împreună cu structurile de cooperare.
Ca urmare a activităţii desfăşurate au fost înregistrate 76 dosare penale, pentru săvârşirea a 86 infracţiuni de către 87 persoane, cetăţeni români şi străini.
In anul 2018, au fost descoperite 87 de autovehicule semnalate ca fiind furate din străinătate sau căutate de autorităţi, a căror valoare depăşeşte suma de 5.016.000 lei.
*Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pe această linie de muncă au fost înregistrate 3 dosare penale pentru săvârşirea a 5 infracţiuni, în care au fost implicate 4 persoane.Totodată, au fost descoperite şi ridicate 7 arme, majoritatea neletale, și mai multe tipuri de muniție.
*În anul 2018 au fost înregistrate 11 dosare penale pe linia combaterii traficului cu substanţe interzise pentru comiterea a 23 de infracţiuni pe linia traficului cu substanţe interzise, de către 19 persoane. Totodată, au fost descoperite: 646 pastile amfetamină, 823 grame cannabis, 333 grame haşiş etc.
*Cooperarea instituţională
La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a pus accent pe colaborarea cu autoritatile de frontiera din tarile vecine, sens în care în anul 2018 au avut loc 126 şedinţe şi 506 întrevederi de frontieră cu autorităţile de frontieră ale Ucrainei şi s-au desfăşurat 170 de misiuni în comun pentru supravegherea frontierei de stat.
Corespondenţa dintre Inspectoratul Teritorial şi Detaşamentele de Grăniceri Mukacevo şi Cernăuţi s-a transmis în ambele sensuri prin Punctul de Contact Porubne şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei – Solotvino.
Activităţi similar s-au derulat şi la frontiera cu Ungaria, în anul 2018 au avut loc 60 de şedinţe şi întrevederi de frontieră, respectiv s-au desfăşurat 161 de misiuni în comun cu poliţia ungară pentru supravegherea frontierei de stat.
*Concluzii
Contrabanda cu produse accizabile, îndeosebi tutun şi ţigări de provenienţă ucraineană, reprezintă principala forma de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere la graniţa cu Ucraina, rezultatele obţinute reflectând eforturile depuse de poliţiştii de frontieră pentru desfăşurarea in bune condiţii a misiunilor specifice, atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, cât şi pe linia combaterii criminalităţii transfrontaliere.
Obiective propuse în anul 2019
-Aplicarea în mod unitar, la nivelul tuturor sectoarelor subordonate, a prevederilor legislaţiei comunitare şi naţionale pe linia supravegherii şi verificărilor la frontiere precum și intensificarea cooperării cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, prin intermediul aparatului împuternicitului de frontieră;
-Creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratului teritorial și asigurarea unui dispozitiv de control eficient, flexibil şi dinamic prin utilizarea judicioasă şi la capacitate maximă a forţelor, mijloacelor tehnice şi a câinilor de serviciu.