Concursul internațional Electro-Mobility, ajuns la ediția a XII-a, organizat de firma Continental Automotive România, atrage din nou interesul studenților de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, după ce anul trecut un grup de patru studenți de la aceeași Universitate a câștigat premiul cel mare. Competiția presupune construirea unei mașini electrice de dimensiuni mici, care să parcurgă în mod autonom un traseu, noutatea din acest an a competiției fiind recunoașterea vizuală și respectarea a trei semne de circulație.
Lavric Iulian, Grigoriciuc Daniel, Popescu Adrian și Lateș Adrian (studenți în anii II și III) fac parte din echipa “Electro Phantom”, una din reprezentantele Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din Suceava. Supervizați de către prof. dr. ing. Remus Prodan, cei patru studenți doresc să se remarce prin muncă și seriozitate, transpuse în mașina lor autonomă. Pasiunea și interesul pentru automatică îi determină pe acești tineri să muncească zilnic la proiectul lor, fiind o experiență unică și benefică în dezvoltarea lor profesională. Dorința de a reuși îi face pe aceștia să investească toate calitățile lor în speranța că vor obține rezultatele așteptate. Activitatea acestora o puteți urmări pe pagina de facebook https://www.facebook.com/electrophant/ și pe blogul echip
ei, https://electro-phantom.site123.me
“Consider că pentru a deveni un bun inginer trebuie să iesi din cadrul monoton oferit de facultate și să te implici în proiecte, concursuri și activități care să te motiveze și să îți aducă un plus de cunoștințe. Un concurs de o asemenea anvergură ca Electro-Mobility îți oferă posibilitatea să te autodepășești și să te confrunți cu provocări atractive si benefice pe viitor. Pot afirma că dorința de a reuși și devotamentul pentru ceea ce facem ne-a adus în această formulă, sperăm una câștigătoare “, a precizat Adrian Popescu.
Unul din membrii echipei, Adrian Lateș, student în anul al III-lea a participat și anul trecut la această competiție, oferindu-le noilor lui colegi experiența sa din ediția trecută: “Experiența de anul trecut aș putea spune că m-a ajutat mult în dezvoltarea spiritului de lucru în echipă și de asemenea în a învăța să-mi distribui timpul în așa fel încât să pot rezolva orice sarcină sau problemă întâmpinată. Consider că participarea mea la concurs anul trecut este un avantaj, iar acest lucru este benefic pentru întreaga echipă.”
Firma care organizează concursul (Continental) oferă premii în valoare de 2700 de euro(locul I – 1.500 de euro, locul II – 700 de euro, locul III – 300 de euro, premii speciale – 200 de euro). Sesiunea de calificare este programată pe data de 30 martie, în urma căreia din cele 49 de echipe vor rămâne doar 20. După această etapă echipele calificate în faza finală vor fi sprijinite financiar de către organizatori. Concursul propriu-zis se va desfășura între 11-12 mai în Iasi. Organizatorii oferă oportunitatea celor mai buni studenți de a lucra în cadrul companiei Continental, una dintre cele mai bine văzute firme în industria automobilelor.
Ediția trecută a concursului a fost câștigată de către echipa “InelX”, reprezentând tot Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, având același profesor coordonator ca echipa “Electro Phantom”. Pe locul doi s-a poziționat tot o echipă a Universitătii din Suceava, “Electro Racer”, coordonată de către şef de lucrări dr. ing. Adrian Ioan Petrariu.