Chiar dacă unii au asociat cu tensiunile cu Rusia prezența unor avioane de vânătoare deasupra orașului, zburând la joasă înălțime, evenimentul care a reunit cel mai mare număr de ofițeri superiori, a fost cu totul altul. În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, marți, 24 aprilie, a avut loc comemorarea aviatorului Vasile Niculescu, înmormântat în municipiul Rădăuți. Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Rădăuți, Consiliul Județean Bacău, ARPIA Bacău, Cultul Eroilor Rădăuți, ANCMR Rădăuți, cu participarea instituțiilor de învățământ din județ și municipiu. La ceremonialul militar au fost prezenți elevi ai Colegiului Militar Ștefan cel Mare, un detașament de cadre militare din unități ale Ministerului Apărării Naționale, din partea județelor Suceava și Botoșani, și aeronave care au survolat cerul pe parcursul manifestării.
Printre invitați: Aioanei Cristian, Șef cabinet Consiliul Județean Bacău, Munteanu Vasilică, Președintele Asociației Naționale a Arhiviștilor, Col. Dr. Popovici Romeo-Aurelian, Comandantul Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, Rustoiu Gabriel, Directorul Muzeului Unirii Alba, Col. Ieremia Ovidiu, ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentant al Garnizoanelor Suceava și Botoșani.
Manifestarea a debutat în sala de conferințe a Hotelului Gerald s, la ora 11:00, cu susținerea unor alocuțiuni. Începând cu ora 12:00 a avut loc o slujbă de comemorare la mormântul aviatorului Vasile Nicolescu, în cimitirul municipal Rădăuți. Din partea familiei a fost prezentă nepoata aviatorului, doamna Mallet Astrid, din Franța. La cimitir a plouat pe parcursul desfășurării festivităților și soarele a ieșit odată cu încheierea acestora.
PROGRAMUL
activităților de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu
Rădăuți 24 aprilie 2018
11.00-11.45 Întâlnirea organizatorilor și a invitaților – Primăria Municipiului Rădăuți
-prezentarea organizatorilor;
-alocuțiuni;
-constituirea Cercului Cultul Eroilor Școala ”Gheorghe Popadiuc „
11.45-12.00 Deplasarea la Cimitirul municipal Rădăuți;
12.00-12.45 Slujbă de pomenire oficiată de către starețul Mănăstirii Bogdana
12.45-13.30 Ceremonial militar , depuneri de coroane de către organizatori ,
instituții , școli și colegii , asociații , partide politice;
13.30-14.00 Alocuțiuni
Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat, în data de 23 noiembrie 1918, un zbor de o însemnătate uriașă, pentru România. Însoțit de căpitanul Victor Precup, s-a deplasat, pe calea aerului, în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale, la Alba Iulia. Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol iar piloții s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziție, în avion. O hartă militară și o busolă. Avionul Farman F40 avea aripile de pânză. Pe aripile sale s-au așternut, ca o confirmare în plus a dorinței de unificare națională, sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineața zilei de 24 noiembrie 1918, la decolarea aparatului de zbor care urma să facă drumul de întoarcere, către Moldova. După stabilirea la Rădăuţi, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar. Eroul marii uniri a murit pe data de 24 aprilie 1981, fiind înmormântat în cimitirul din Rădăuţi.
Valentin Stoica
25/04/2018 at 17:08
Cu tot respectul pentru comemorarea lui Vasile Niculescu dar zborul avioanelor asa de jos nu sunt deacord dar in fine …